Czy zakwas buraczany jest zdrowy? Właściwości zakwasu z buraków
Zakwas buraczany można kupić gotowy, ale można zrobić go samemu. Po co? Dlaczego warto go pić? Jakie właściwości ma zakwas z buraków? Co jest potrzebne, żeby przygotować kiszony barszcz? Podpowiadamy!
Zakwas buraczany – właściwości
Zakwas buraczany przez wiele osób uważany jest za naturalny lek na wiele dolegliwości. Tak jak inne kiszonki, tak i jego zaleca się spożywać, gdy chce się wzmocnić odporność i wesprzeć mikroflorę jelitową. Dzięki tego typu wskazówkom coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie sklepowych suplementów tymi domowymi. Znaleźć można tego typu porady żywieniowe na jejzdrowie.pl/kategoria/zywienie/, gdzie zamieszczono artykuły pomocne w walce o zdrowie. Istotne dzisiaj jest to, by zapobiegać chorobom, a nie tylko je leczyć. Da się tego dokonać także domowymi metodami i właściwym sposobem żywienia. Warto postawić m.in. na zakwas buraczany do picia. Dlaczego? Jakie ma właściwości?
Zakwas z buraków ma mnóstwo właściwości odżywczych. Przede wszystkim jest to cenne źródło witamin i składników mineralnych.
Kiszone buraki są bogate w wapń, żelazo, magnez, mangan, cynk, potas, fosfor, a także w kwas foliowy, witaminę C i witaminę A. Nie można pominąć również obecności azotanów, błonnika, ryboflawiny oraz kwasu mlekowego i probiotyków.
Co da picie zakwasu z buraków? Przede wszystkim dzięki temu można wesprzeć swoją odporność, ale i poprawić parametry krwi. Zakwas buraczany skraca czas trwania infekcji oraz przyspiesza rekonwalescencję po chorobie. Wiele mówi się o pozytywnym wpływie kiszonego barszczu na wydolność organizmu. Co więcej, regularnie pity dodaje energii i poprawia koncentrację. Dzięki zakwasowi z buraków można wyregulować ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Napój ten wspiera pracę nerek i wątroby, a także wspomaga trawienie i reguluje metabolizm.
Zakwas buraczany – przepis
W sklepach, zwłaszcza tych z żywnością ekologiczną, da się kupić gotowy zakwas buraczany, jednak warto wiedzieć, że można przygotować go samemu. Co więcej, warto to zrobić. Wystarczy wyszukać przepis na zakwas buraczany. Składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, zazwyczaj mamy w domu. Oczywiście przepisy na zakwas buraczany różnią się między sobą, dobrze jest więc wyszukać taki, który będzie najprostszy. A jak zrobić zakwas buraczany?
Wystarczy w szklanym lub w kamiennym naczyniu zalać przegotowaną, chłodną wodą buraki, główki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i sól, a następnie szczelnie zamknąć naczynie i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, około tygodnia. Istotne jest to, by buraki i przyprawy znajdowały się poniżej linii wody. Gotowy zakwas można przelać do butelek i przechowywać w lodówce.
Zakwas buraczany – przeciwwskazania
Mimo że zakwas z buraków ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, zdecydowanie należy zachować ostrożność podczas jego picia. Najlepiej nie przesadzać z ilością. Lepsza szklanka zakwasu buraczanego co dwa dni niż częściej.
Są też przeciwwskazania do picia zakwasu z czerwonych buraków. Przede wszystkim jest nim cukrzyca, gdyż kiszonka może powodować gwałtowny wzrostu poziomu cukru we krwi. Również osoby z kamicą nerkową powinny zrezygnować z picia zakwasu z buraków. Nie zaleca się go także cierpiącym na reumatyzm.