× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Jak poprawić odporność po zimie?

odporność

Obniżenie odporności po zimie jest zjawiskiem naturalnym. Brak świeżych warzyw i owoców w diecie, niedobór słońca i mniejsza ilość aktywności fizycznej na świeżym powietrzu sprawia, że infekcje wirusowe są częstsze, a ich objawy bardziej dotkliwe. Jak poprawić odporność organizmu wczesną wiosną? Oto sprawdzone sposoby.

1. Zażywanie witaminy D

2. Miód, czosnek i imbir

3. Długie spacery w różną pogodę

Poprawa odporności jest możliwa o każdej porze roku. Stan zdrowia i kondycję organizmu polepszy się już w kilkanaście dni, jeśli zastosuje się sprawdzone sposoby. Dzięki nim naturalnie zwiększy się odporność na wirusy i bakterie. Oto metody, które przynoszą najlepsze efekty w podnoszeniu odporności.  

Zażywanie witaminy D

Suplementacja witaminy D to prosta odpowiedź na pytanie, jak poprawić odporność. Witamina D jest produkowana podczas ekspozycji ciała na słońce, dlatego jej niedobory pojawiają się zwłaszcza w okresie zimowym. Przyjmowanie suplementów jest wskazane w każdym wieku i przez cały rok, jednak to właśnie po zimie spadki poziomu witaminy D w organizmie są najbardziej zauważalne. 

Miód, czosnek i imbir

Jak wzmocnić odporność bez sięgania po preparaty z apteki? W celu ochrony przed wirusami i bakteriami warto włączyć do diety miód, czosnek i imbir. Miód jest naturalnym antybiotykiem, który pomaga walczyć z przeziębieniem oraz chronić się przed atakami drobnoustrojów chorobotwórczych. Warto dodawać go do herbaty zamiast cukru, wykorzystać do słodzenia ciast i deserów, a także do przyrządzenia syropu z cebuli lub rozgrzewającej nalewki. Do herbat i nalewek można wykorzystać również imbir. Imbir rozgrzewa organizm i chroni przed wieloma infekcjami. 

Czosnek w celu poprawiania odporności można dodawać go do mięs, ziemniaków i gulaszów lub spożywać w postaci surowej. Czosnek rozgnieciony w prasce można dodawać również do gorącego mleka. Taka mikstura skutecznie pomoże zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i nie dopuści do namnażania się wirusów w organizmie. Ze względu na charakterystyczny zapach warzywa, do potraw z czosnkiem warto dodawać pietruszkę, która neutralizuje przykry aromat. 

Długie spacery w różną pogodę

Aktywność fizyczna jest ważnym elementem dbałości o odporność organizmu. Spacery to jej najprostsza forma, dostępna dla każdego w każdym wieku. Chodzenie w umiarkowanym tempie przez 30-60 minut dziennie efektywnie wzmacnia organizm. Dobrym rozwiązaniem jest zwłaszcza spacerowanie w każdą pogodę, nawet w deszczowe i wietrzne dni. Wystarczy założyć odpowiednie ubranie i spędzić kilkadziesiąt minut na świeżym powietrzu, a już po 2-3 tygodnia zauważy się pozytywne zmiany samopoczucia.