× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Co jeść w trakcie przeziębienia?

produkty na przeziębienie

Podczas przeziębienia i innych chorób organizm skupia się na opanowaniu infekcji tzw. walce z patogenami i wytwarzaniu cennych białych krwinek. Wystąpienie objawów takich jak: katar, gorączka czy kaszel jest oznaką, że ciało próbuje pozbyć się tego, co szkodliwe. Warto jednak wesprzeć się w tej trudnej walce z chorobą. Kluczowe jest dostarczenie odpowiednich składników odżywczych, witamin i minerałów. Jakich? Sprawdź.

Jakie posiłki spożywać w trakcie przeziębienia?

Kluczowym składnikiem posiłków spożywanych podczas przeziębienia powinny być gotowane na parze oraz duszone warzywa. Ważną rolę odgrywają także owoce – je warto spożywać w formie łatwo przyswajalnej – koktajlu czy też soku. Wybierając składniki do ich przygotowania, warto stawiać na te o wysokim potencjale antyoksydacyjnym i z dużą zawartością witaminy C. Idealne będą maliny, porzeczka, czarny bez, dzika róża czy aronia i wszelkiego rodzaju cytrusy.

Warto zadbać, by przygotowywane posiłki były lekkostrawne, a jednocześnie pełnowartościowe. W tym celu warto dołączyć do nich białko w postaci np. gotowanej ryby lub jajek. W diecie powinny się również znaleźć tłuszcze, pozwalające zachować równowagę pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6. Są one dostępne w oleju z lnu, tłustych rybach morskich, owocach morza czy nawet orzechach włoskich.

Co jeszcze warto spożywać?

W trudnym dla organizmu okresie warto zrezygnować z grubych kasz i ciemnego pieczywa. W ich miejsce warto włączyć czarny lub brązowy ryż. Jest on cennym źródłem węglowodanów, które szybko dostarczają energii organizmowi. Przygotowując go, warto zadbać by były delikatnie przyprawione świeżymi ziołami, jak tymianek, zioła prowansalskie a także wodorostami morskimi. W tym trudnym czasie wyposażyć się także w imbir, kurkumę i anyż. – wyjaśnia Magdalena Dorko-Wojciechowska z firmy IMF.

Najważniejszą rolę w diecie podczas przeziębienia odgrywa woda. Podczas gorączki organizm traci jej spore ilości, które należy na bieżąco uzupełniać. Stąd też należy pić dużo płynów – 0,03l/kg masy ciała.  Idealnie, jeśli będzie to wersja z wysoką zawartością minerałów. Zdecydowanie w tym czasie należy ograniczyć spożywanie kawy i czarnej herbaty. Pomocne może być również wzbogacenie diety o miód, cebulę i czosnek. W sytuacji, gdy konieczne będzie zastosowanie antybiotykoterapii, warto postawić na probiotyki. W tej roli świetnie sprawdzą się kefir, kombucha czy roślinne  mleko acidofilne.