× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Dlaczego warto jeść zdrową żywność?

zdrowa żywność

Niewątpliwie odpowiednio dobrana dieta oraz przemyślane wybory konsumpcyjne wpływają na nasze lepsze zdrowie i samopoczucie. W każdym większym mieście bez trudu znajdziemy sklep ze zdrową żywnością. Nie brakuje też sklepów internetowych oferujących takie produkty, dzięki czemu coraz łatwiej jest odżywiać się w świadomy sposób. Jakie zalety ma stosowanie zdrowej żywności? O tym przeczytasz w artykule!

Bądź bliżej natury

Zdrowa żywność to popularne określenie dla produktów ekologicznych. Powstaje przy pomocy naturalnych technik rolniczych w ekologicznych gospodarstwach. Wyższa jakość i większa wartość odżywcza takiej żywności wynika z naturalnych metod jej produkcji. Rolnictwo ekologiczne jest objęte surowymi restrykcjami UE. W związku z tym wyraźnie zakazuje używania syntetycznych nawozów, polepszaczy, i innych sztucznych metod ochrony roślin. Każdy dobry sklep ze zdrową żywnością powinien być zaopatrzony w certyfikowane produkty ekologiczne. Są one opatrzone liściem na zielonym tle złożonym z białych gwiazd Unii Europejskiej. Takie logo pozwoli nam rozpoznać czy produkt, jaki kupujemy, spełnia rygorystyczne wymogi zdrowego, ekologicznego wyrobu.

Jeszcze lepszy smak

Rezygnacja z chemikaliów w procesie produkcji przekłada się na wyższą zawartość witamin oraz mikroelementów w ekologicznej żywności. Często zdrowe wyroby są lepszym źródłem magnezu, żelaza i kwasów tłuszczowych omega-3, a zawartość azotanów i metali ciężkich w produktach ekologicznych jest znikoma. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy zatem więcej zdrowych produktów niż w tradycyjnych sklepach. Co więcej, takie produkty mogą nam bardziej smakować. Dlaczego? Badanie opublikowane w British Journal of Nutrition w 2014 roku dowodzi, że ekologiczna żywność może mieć lepsze właściwości organoleptyczne. Lepszy smak i zapach wynikają z wyższego poziomu przeciwutleniaczy, jaki obserwuje się w zdrowej żywności.

Produkty idealne dla dzieci

Wiedząc już o walorach smakowych i zdrowotnych żywności ekologicznej, warto rozważyć wprowadzenie jej do swojej diety. Coraz więcej rodziców w trosce o dobro swoich dzieci regularnie odwiedza sklepy ze zdrową żywnością. Pestycydy nie są obojętne dla zdrowia osoby dorosłej, a co dopiero dla delikatnego organizmu dziecka. Co prawda eko słoiczki dla dzieci będą nieco droższe niż te tradycyjne, ale za jakość warto zapłacić więcej. W końcu każdy rodzic chce, aby jego dzieci były zdrowe i pełne sił. Takie produkty pomogą dostarczyć najwięcej wartości odżywczych, potrzebnych do rozwoju młodego organizmu.