× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Łosoś na grilla – 3 dobre dania na majówkę!

łosoś z grilla

Majówka nieodłącznie kojarzy się z grillem. W tej formie można podawać zarówno mięso, jak i warzywa, sery czy nawet rybę. Nie inaczej jest także w przypadku łososia. Jak przygotować ten produkt tak, by zachwycił wszystkich gości? Poznaj nasze trzy propozycje!

Łosoś miodowo-imbirowy

Łosoś w sosie miodowo-imbirowym to świetna propozycja dla osób, które kochają oryginalne potrawy. W celu stworzenia takiego dania należy przygotować olej sezamowy, sos sojowy, cytrynę, imbir, czosnek oraz sól i pieprz. Łosoś powinien marynować się w takiej mieszance przez około 2 godziny. Dopiero po tym czasie można go grillować, dzięki czemu zyska chrupiącą skórkę oraz soczysty środek.

 

Łososia warto podawać ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Więcej przepisów z wykorzystaniem tej ryby znajdziesz też tutaj: https://mowisalmon.pl/.

Szaszłyki z łososia z cukinią

Podczas majówkowego grillowania idealnie sprawdzą się też szaszłyki z łososia oraz cukinii. Wystarczy pokroić rybę i warzywo w kostkę, a następnie zamarynować w mieszance miodu, octu balsamicznego, koperku, soli, pieprzu i papryczki chili. Tak przygotowane składniki, należy nabić na patyczki do szaszłyków i grillować przez kilka minut.

 

Do szaszłyków można też dodać wiele innych warzyw, na przykład pomidorki koktajlowe, czosnek czy paprykę. Wszystko zależy wyłącznie od Twoich preferencji i tego, co aktualnie masz w lodówce.

Łosoś z… arbuzem!

Jeśli urządzasz grillowanie w gronie znajomych, warto zaskoczyć ich nietypowym daniem. W tym celu należy przygotować pół arbuza, pomarańczę, sos sojowy, zioła oraz oliwę. Łososia trzeba następnie marynować przez około godzinę w mieszance wszystkich składników oprócz arbuza. Owoc, należy bowiem pokroić w trójkąty i grillować na ruszcie w taki sam sposób, jak ma to miejsce w przypadku łososia. Gotową rybę warto podawać z przygotowanym arbuzem oraz innymi warzywami.

 

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów na łososia z grilla i nie tylko? Znajdziesz je na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy.