× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Odkryj sekret sernika królewskiego siostry Anastazji!

Odkryj sekret sernika królewskiego siostry Anastazji!

Sernik królewski to wyjątkowe ciasto, które świetnie się prezentuje, a do tego smakuje obłędnie. Warto przygotować go według przepisu siostry Anastazji. To ciasto mogą przygotować nawet osoby, które do tej pory niezbyt często piekły.

Obłędny w smaku sernik królewski siostry Anastazji – o czym należy pamiętać?

Aby sernik się udał, należy pamiętać, że konieczne jest wybranie produktów najwyższej jakości. Ponadto dzięki przesianiu mąki, ciasto będzie bardziej kruche. Z kolei dodatek cukru waniliowego jeszcze lepiej podkreśli smak masy serowej. Na początek należy przygotować ciasto kakaowe. Dwie szklanki mąki przesiewamy, dodajemy 4 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół szklanki cukru oraz dwie łyżki kakao. Składniki delikatnie ze sobą łączymy, następnie dodajemy posiekane masło oraz dwie łyżki śmietany. Wszystkie składniki łączymy. Z ciasta formujemy kulkę, zabezpieczamy ją folią spożywczą i umieszczamy w lodówce, przynajmniej na godzinę. Jeżeli nie macie tyle czasu, to możecie włożyć ciasto do zamrażalnika na 30 minut. 

Jak przygotować masę serową?

Sernik królewski siostry Anastazji świetnie smakuje nawet po kilku dniach. Oczywiście duże znaczenie ma przygotowanie masy serowej. Koniecznie wybierzcie ser twarogowy półtłusty, który najlepiej zmielić dwukrotnie. Dodajemy do niego 5 żółtek, budyń śmietankowy oraz szklankę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy do czasu powstania gładkiej masy. Należy to robić na bardzo wolnych obrotach. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie całość miksujemy. Czas na przygotowanie sztywnej piany z białek. Ubijamy ją ze szczyptą cukru. Następnie przekładamy łyżka po łyżce do masy serowej, bardzo delikatnie mieszając. 

Łączenie ciasta, czyli jak wykonać sernik królewski

Ciasto kakaowe dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na dnie blachy, następnie wylewamy masę serową, a na koniec pozostałą część ciemnego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Możecie też ciasto fragment po fragmencie urywać i umieścić na masie serowej. Wszystko zależy od Waszych preferencji. Jeżeli chcecie jeszcze raz zapoznać się z listą składników i przepisem, to wejdźcie na stronę: zioloweherbaty.pl. Gdy nie macie pomysłu, co podać do obiadu, czyli jakimi warzywami uzupełnić główny posiłek, to polecamy Wam buraczki z papryką siostry Anastazji.