Dieta konopna – z konopi dla zdrowia!
Wiesz, że konopie w kuchni mogą szybko stać się Twoim przyjacielem? Takim, który będzie ci towarzyszyć podczas śniadania, przekąski, obiadu, deseru i kolacji! Konopie są niezwykle proste do wykorzystania podczas przygotowywania posiłków, mają mnóstwo dobrych dla nas i naszej diety właściwości, a do tego są multifunkcyjne i niezwykle zdrowe. To prawdziwy superfood, który pokochasz!
Olej konopny dla zdrowia
Produktem, któremu warto poświęcić uwagę podczas przyrządzania posiłków jest olej konopny. Ma orzechowo-słonecznikowy smak i świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju dań bez gotowania, ponieważ nie jest odpowiedni do używania go w wysokich temperaturach. Za to pokochasz go w dressingach i sosach sałatkowych, domowym hummusie, jako dodatek do pieczywa czy w innych daniach na zimno.
Jest bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 w idealnych proporcjach, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Olej konopny wspiera naszą naturalną odporność, dba o układ sercowo-naczyniowy, sprawia, że nasza skóra ma zdrowy blask, pomaga regulować poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. To prawdziwie zdrowy tłuszcz!
Dosyp nasiona konopi i chrup!
Nasiona konopi to superfood, który może z powodzeniem zastąpić inne nasiona czy pestki w wypiekach, deserach, sałatkach, daniach na słodko i wytrawnych. Możesz je jeść z makaronem, w zupie, zmiksować w koktajlu czy zjeść na kanapce albo po prostu – schrupać je wprost z opakowania. Nasiona konopi zawierają białko, błonnik, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-3. Posiadają też cały zestaw aminokwasów egzogennych, których powinniśmy dostarczać sobie wraz z pożywieniem.
Nasiona konopne znajdziesz w wersji łuskanej i niełuskanej. Obie opcje nadają się do spożywania na surowo. Te niełuskane wcale nie wymagają łuskania! Ich łuski są bowiem miękkie i można je bez problemu spożywać. Jednak w zależności od naszych preferencji, możemy wybierać. Ziarno konopne dostarcza energii, może być składnikiem w prawie każdym daniu i na pewno zdobędzie Twoje serce swoim orzechowo-słonecznikowym smakiem.
A może białko konopne?
Znasz już ten produkt? To nie takie białko, które kojarzy się wszystkim wyłącznie z koktajlem dla sportowców. To nie izolat białka czy białko serwatkowe. A roślinne białko bez laktozy i glutenu, które zawiera dużo błonnika czy aminokwasów egzogennych! Z takim białkiem przygotujesz pyszne naleśniki czy gofry, upieczesz ciasto, wzbogacisz smoothie czy koktajl. Możesz je dodać do owsianki, zrobić z nim budyń, a nawet dosypać je do zupy czy innych dań! Białko konopne ma tak wiele zastosowań, jak wiele jest pomysłów. W przypadku wykorzystania go w naszej kuchni, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.
Białko konopne to łatwo trawione białko roślinne, które pomoże dostarczyć naszemu organizmowi więcej białka, a także błonnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Możesz je znaleźć w wielu wariantach i mieszankach z innymi roślinami.
Konopie na zdrowie
Niezależnie od tego co wybierzesz, który produkt konopny, Twoja dieta i zdrowie mogą na tym tylko zyskać. Konopie są polecane osobom aktywnym, ale także tym które nie tolerują glutenu czy laktozy czy są na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. To świetna alternatywa dla innych białek, które mogą być mniej przyswajalne, jak białko sojowe, serwatkowe czy z innych warzyw.