× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Dieta przy nerwicy lękowej – co trzeba wiedzieć?

dieta

Z roku na rok rośnie liczba osób, które zmagają się z nerwicą lękową, która jest ciężką chorobą. Dziś skupimy się na tym jaka dieta w przypadku właśnie tej choroby jest najlepsza. Co warto wiedzieć na temat stylu odżywiania? Odpowiemy też na pytanie: czy dieta może wyleczyć z nerwicy?

Dieta w leczeniu nerwicy lękowej – co trzeba wiedzieć?

Nerwica lękowa może powodować wiele przykrych objawów. Poza lękami często pojawiają się ataki paniki. Mogą pojawić się drgawki, bardzo silne nerwobóle, ale też stany depresyjne, kołatanie serca czy problemy z oddechem. Bardzo często symptomem nerwicy są problemy gastryczne. Może pojawić się biegunka, ale i zaparcia, którym towarzyszy ból brzucha. Tej choroby w żadnym przypadku nie można lekceważyć. A rady „weź się za siebie” są tylko wyrazem niewiedzy czy wręcz głupoty, podobnie jak te „idź pobiegaj” czy „inni mają gorzej”. Jednocześnie już na początku musimy rozwiać mit, że nerwicę można leczyć dietą. Oczywiście, że nie, żadna nawet najlepsza dieta nie wyleczy tej choroby. Jedynym słusznym leczeniem jest leczenie zalecane przez psychiatrę, gdzie bardzo często stosuje się połączenie farmakoterapii z psychoterapią. Ale prawidłowa dieta jest niezbędna w łagodzeniu objawów od strony żołądkowo-jelitowej. Zatem „tak” trzeba stosować odpowiednią dietę, ale „nie” – dieta nie wyleczy nerwicy. Tyle w teorii, czas przejść do praktycznych rad.

Co jeść przy nerwicy lękowej?

Przede wszystkim dieta powinna być lekkostrawna i bardzo delikatna. Praca żołądka czy jelit może być wtedy zaburzona. Chorzy często zmagają się z biegunkami, ale i wymiotami. Dlatego bardzo duże znaczenie ma to, co jedzą. Absolutnie należy unikać jedzenia śmieciowego, które może tylko i wyłącznie zaostrzać problemy trawienne. Należy natomiast jeść duże ilości warzyw, ale i chudego mięsa. W diecie nie może zabraknąć też pełnoziarnistych produktów. Jeżeli jednak problem z biegunkami nadal będzie występował, to być może konieczne będzie wprowadzenie diety wysokokalorycznej czy diety sportowców, gdzie podaż białka jest większa. To nadal nie wszystko, co trzeba wiedzieć o diecie. Absolutnie zabronione jest picie alkoholu, które może zaostrzać objawy jelitowe. Niestety nie ma czegoś takiego jak jedyna skuteczna i pewna dieta. Wielu chorych musi próbować różnych diet i sprawdzać jak organizm na nie reaguje. Na początek do jadłospisu warto wprowadzić pieczywo z pełnego ziarna, grube kasze, ciemne makarony i ryż, gdyż właśnie te produkty zawierają witaminy z grupy B, które (co udowodniono) pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Duża zawartość magnezu i żelaza działa też korzystnie na pracę umysłu, stąd trzeba też spożywać wątróbkę kurzą, różne ryby czy owoce morza. Nie zapomnijcie jeszcze o błonniku, którego dobrym źródłem są śliwki. Do dań dodawajcie kurkumę oraz czosnek niedźwiedzi. Unikacie suszonych owoców i produktów przetworzonych.

dieta

Gdy trzeba spróbować innej diety

Nie zawsze przedstawiona przez nas dieta działa. Każdy chory jest inny i inaczej reaguje na dane produkty. W niektórym przypadku zaleca się stosowanie diety bez laktozy. A więc całkowicie trzeba wyeliminować mleko, ale trzeba też zdawać sobie sprawę, że małe ilości laktozy znajdują się często w ciastkach czy też jogurtach bądź deserach. Na szczęście i ten problem można rozwiązań szybko i dobrze. Wystarczy tylko zdecydować się na catering dietetyczny bez laktozy. Kolejnym powodem, dlaczego warto wybrać catering to fakt, że chorzy muszą skupić się na leczeniu, a w pierwszej fazie nawet wstanie z łóżka jest dla nich jak wejście na Mont Everest.

Dieta bez glutenu bywa skuteczna

Można też spróbować diety bez glutenu, która wbrew pozorom nie jest tylko zalecana przy celiakii. Jednocześnie takiej diety nie należy stosować przez cały czas, lecz przez kilka miesięcy aż stan chorego się unormuje i poczuje się lepiej. Tutaj też trzeba uważać, aby nie doprowadzić organizmu do niedoborów. Dlatego możemy Wam polecić catering dietetyczny bez glutenu. W niektórych przypadkach konieczne jest wprowadzenie jeszcze bardziej restrykcyjnej diety, czyli bez glutenu i laktozy, której zbilansowanie jest jeszcze trudniejsze. Na szczęście można wybrać catering dietetyczny bez laktozy i glutenu, który powinien unormować pracę jelit. Ale pamiętajcie, aby skonsultować się z lekarzem.