× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Kawa po brazylijsku – czym się wyróżnia?

Kawa po brazylijsku

Dlaczego kawa z Brazylii cieszy się tak dużą popularnością? Zastanawia Cię, co tak naprawdę kryje się pod tym pojęciem? Jak wybierać najlepsze mieszanki i odmiany na rynku? Zobacz, jakie szczególne cechy posiada kawa brazylijska i dlaczego warto jej spróbować! 

Kawa z Brazylii – o jakiej mowa?

Dla wielu osób kawa brazylijska jest klasycznym i niezawodnym rozwiązaniem. Brazylia jest jednym z czołowych dostawców kawy na świecie, stąd większość dostępnych na rynku produktów pochodzi właśnie z tego kraju. Mimo to warto podkreślić, że istnieje wiele odmian i gatunków kawy brazylijskiej, które znacząco różnią się walorami smakowymi. Jeśli jesteś prawdziwym kawoszem i testowanie różnych wariantów kawy jest u Ciebie na porządku dziennym, to z pewnością ucieszy Cię ta wiadomość! 

Dlaczego kawa brazylijska jest uznawana za najlepszą na świecie? 

Ziarna brazylijskiej kawy dojrzewają w bardzo korzystnych warunkach klimatycznych. Ten kraj wyróżnia się na tle innych przede wszystkim górzystym ukształtowaniem terenu – odpowiednia wysokość gwarantuje optymalny stopień nasłonecznienia krzewom. Co więcej, gleba w tych rejonach świata jest niezwykle żyzna a powietrze zarówno gorące, jak i wilgotne. Górskie tereny w Brazylii są całkowicie pozbawione środków ochrony roślin – pestycydów, które negatywnie mogą wpływać na walory smakowe ziaren. Wymienione czynniki sprawiają, że Brazylia jest idealnym miejscem do uprawy ziaren kawowca –  pewnie dlatego kawa arabica pochodząca z tego kraju jest jedną z najpopularniejszych mieszanek na całym świecie.

Kawa z Brazylii – jaki ma smak?

Jakiego efektu możesz spodziewać się, wybierając kawę brazylijską? Napar z jej ziaren jest intensywny, z nutą słodyczy oraz niskim stopniem kwasowości – takie połączenie zdecydowanie zadowala kubki smakowe wielu Europejczyków. Na bazie otrzymanego naparu można przygotować klasyczne rodzaje kaw czarnych i mlecznych, takich jak espresso, caffe latte, cappuccino czy americano. Do tego możesz skorzystać z:

  • ekspresu ciśnieniowego, 
  • kawiarki, 
  • alternatywnych metod parzenia (dripper, aeropress). 

Jakie są najpopularniejsze odmiany kawy brazylijskiej?

Prawdziwi kawosze przy wyborze idealnych ziaren nie skupiają się tylko i wyłącznie na ich pochodzeniu. Dla nich ważna jest także odmiana kawy brazylijskiej. Do popularnych i powszechnie dostępnych należą m.in.:

  • yellow bourbon – wyróżnia się nutami smakowymi kwiatów, orzechów i czekolady,
  • brazil santos – ma niską kwasowość i cechuje się naturalną słodyczą, 
  • mogiana – uważana za najbardziej klasyczną pod kątem smaku kawę brazylijską, 
  • cemorrado – ma charakterystyczny, czekoladowy posmak. 

Jeśli lubisz czuć w kawie słodycz – zdecydowanie postaw na wysokiej jakości kawę brazylijską. Wiele ciekawych propozycji w dobrej cenie znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia. Przekonaj się, że kawa brazylijska naprawdę nie ma sobie równych!