× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Naturalne miody – kiedy liczy się jakość i zdrowie

Naturalne miody 

Zastanawiasz się, dlaczego naturalny miód zawiera tak wiele składników odżywczych i ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie?
Pyszny miód pszczelarski to produkt prosto z pasieki, czyli bezpośrednio od pszczół nierafinowany, wolny od sztucznych i jakichkolwiek modyfikacji.
Oznacza to, że każda łyżka tego pysznego płynu zawiera duże ilości cukrów prostych i złożonych, które odżywiają ciało, umysł i dodają energii.
Nawiasem mówiąc, są one wzbogacone substancjami z pożytecznych owadów, aktywnymi związkami o działaniu zdrowotnym oraz cennymi naturalnymi probiotykami. 

KUP przepyszne miody naturalne –  miód sklep

Produkty pszczele są również znane ze swoich drogocennych właściwości. Propolis ma m.in. działanie bakteriobójcze i wspomaga procesy gojenia ran i regeneracji skóry. Kolejnym wyjątkowym produktem jest pyłek pszczeli i pierzga pszczela, są wykorzystywane do leczenia chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Warto także poznać właściwości i zastosować mleczko pszczele, które korzystnie wpływa na problemy z płodnością oraz wzmacnia organizm.

Jakie są rodzaje miodów

W zależności od rodzaju miodu możemy bardziej szczegółowo wskazać jego i sposób działania.

Miód lipowy

Pyszne miody pozyskuje się z kwiatów lipy. Mają ostro-słodki smak i żółty kolor Najbardziej znanym i cenionym jest jego przeciwgorączkowe działanie, wykrztuśne, stosowane w leczeniu przeziębień, zapaleń oskrzeli i płuc, zapalenia zatok. Oprócz właściwości antybiotycznych wpływa na układ nerwowy — ułatwia zasypianie, normalizuje ciśnienie krwi, łagodzi stres, depresję i niepokój.

Miód wielokwiatowy

Uzyskuje się go z kwiatów kwitnących latem – w czerwcu i lipcu. Ma łagodny, słodki smak i żółty kolor. Stosowany jest głównie w leczeniu chorób sercowych, ponieważ reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce oraz naczynia krwionośne. Przynosi ulgę osobom uczulonym na pyłki roślin, a także astmatykom. Zdaniem ekspertów dodaje energii. Stosowany jest więc w leczeniu anemii w stanach ogólnego wyczerpania organizmu. Ze względu na swój łagodny, słodki smak jest często podawany dzieciom na przeziębienie lub grypę.

Miód akacjowy

Ma bardzo jasny kolor i powoli się krystalizuje. Zawiera dużo fruktozy, a także izoflawony glikozydowe, które przyspieszają regenerację błony śluzowej, co jest bardzo przydatne w zaburzeniach trawienia, stanach zapalnych żołądka i jelit, a także jak żołądkowy i jelitowy. Ma również silne działanie bakteriobójcze i moczopędne, dlatego jest stosowany w chorobach układu i nerek. Miód akacjowy jest szczególnie polecany diabetykom.

Miód gryczany

Te miody smaczne pozyskuje się go z kwiatów gryki. Ma charakterystyczny brązowy kolor i ostry smak Jako jedyny miód zawiera – substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne. Z tego powodu jest zalecany osobom starszym, które są podatne na choroby układu krążenia. Wspomaga leczenie miażdżycy i jest przydatny w przypadkach niedoboru żelaza. Zawartość rutyny determinuje również właściwości gojenia się ran.

Miód spadziowy

Smaczne miody spadziowe powstają ze spadzi i najczęściej stosowane są w leczeniu chorób układu oddechowego. Posiadają właściwości moczopędne, żółciopędne i przeciwzapalne. Charakteryzują się dużą aktywnością antybiotyczną.

Miód wrzosowy

Miód pozyskiwany z kwiatów wrzosu ma czerwono-brązowy kolor i jest niezbyt słodki. Stosowany jest głównie w leczeniu i zapalenia jelit, chorób nerek i dróg moczowych, kamieni nerkowych i prostaty. Przynosi również ulgę w stanach zapalnych ze względu na swoje właściwości antyseptyczne.

Miód rzepakowy

Odżywczy miód pozyskuj się z kwiatów rzepaku. Ma kremową barwę i słodki smak z lekką nutą goryczy. Szybko ulega krystalizacji. Docenia się go za właściwości oczyszczające- niweluje szkodliwe działanie alkoholu, papierosów i innych Stosowany jest w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, trzustki i wątroby, wrzodów żołądka dwunastnicy. Jest również przydatny w problemach z nerkami. Ze względu na zawartość olejków eterycznych, witamin, aminokwasów i glukozy polecany jest również przy chorobach serca i płuc. Obniża ciśnienie krwi i uzupełnia niedobory potasu.