Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Makaron z bakłażanem – 3 pomysły

makaron z bakłażanem

Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad, dający spore pole do kulinarnych popisów. Jeśli poszukujesz inspiracji dotyczących sycącego dania obiadowego, które przygotujesz w kilka chwil, makaron z bakłażanem będzie świetnym rozwiązaniem

Przyjęło się, że makaron nie powinien często gościć w naszym menu, gdyż jest kaloryczny – jednak decydując się np. na ekologiczny makaron razowy, czy makaron żytni powstały wyłącznie z naturalnych składników i zestawiając go z odpowiednimi dodatkami w postaci warzyw, czy chudego mięsa, otrzymamy pełnowartościowy, pyszny posiłek, który nasyci nas na długo, dostarczając organizmowi porcję witamin i minerałów. Zdrowe dania z makaronem są nie tylko korzystne dla naszego organizmu, ale i pyszne. Idealnym przykładem tego jest makaron z bakłażanem – warzywem, które z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a dokładnie… jagodą będącą skarbnicą błonnika, związków fenolowych, witaminy A, C, żelaza, wapnia, potasu i fosforu. Dania z bakłażanem są sycące, a równocześnie niskokaloryczne – w 100 g bakłażana znajdziemy od 20 do 40 kcal! 

Pomysły na makaron z bakłażanem 

Makaron z bakłażanem to idealny wybór, jeśli poszukujemy inspiracji na sycący i szybki w przygotowaniu obiad. Poniżej przedstawiamy 3 sprawdzone przepisy na danie, w którym występuje makaron żytni, makaron razowy i orkiszowy biały. 

Razowy makaron z bakłażanem i pomidorami 

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • pomidorki koktajlowe 
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g ricotty
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chili, ulubione zioła, szczypta cukru
  • świeże listki bazylii
  • opcjonalnie: ½ czerwonej papryki, czerwona cebula 

Przygotowanie:

Makaron razowy gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Bakłażana kroimy na ćwiartki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Jeśli dodajemy do dania cebulę, podsmażamy ją z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy drobno pokrojone pomidorki koktajlowe, zostawiając kilka do dekoracji (opcjonalnie drobno pokrojoną paprykę). Gdy pomidory zaczną puszczać sok, dodajemy passatę i odsączone z nadmiaru soku, wypłukane w zimnej wodzie i osuszone kawałki bakłażana. Sos przyprawiamy do smaku, gotując kilka minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy ricottę. Gotowy, odcedzony makaron dodajemy do powstałego sosu i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gotowe danie podajemy z listkami świeżej bazylii, pokrojonymi na połówki pomidorkami i opcjonalnie ulubionym serem.

Żytni makaron z bakłażanem i fetą

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • makaron żytni
  • garść szpinaku 
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 100 g sera feta 
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Przygotowanie: 

Makaron żytni gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente. Bakłażana kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, solimy i odstawiamy na kwadrans. Szpinak z czosnkiem podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, następnie dodajemy odsączonego, wypłukanego i osuszonego bakłażana. Całość smażymy przez kilka minut, doprawiając do smaku, pomijając sól. Następnie dodajemy pokruszony ser feta i pokrojone w paski suszone pomidory oraz jogurt. Jeśli mimo dodania sera feta danie będzie za mało wyraziste, doprawiamy sos szczyptą soli. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron.

Makaron z bakłażanem i kurczakiem 

Składniki:

  • makaron orkiszowy biały 
  • 1 bakłażan 
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 150 g pieczarek 
  • 2-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie serka topionego śmietankowego
  • ½ pęczka natki pietruszki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, bakłażana kroimy, solimy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby puścił sok. W tym czasie kroimy kurczaka w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy, pieczarek, przypraw i czosnku przeciśniętego przez praskę. Następnie dodajemy odsączonego i osuszonego bakłażana i smażymy kilka chwil. Dodajemy serek topiony i jogurt, mieszamy, aż do pełnego rozpuszczenia serka i połączenia wszystkich składników. Pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy do smaku i łączymy z ugotowanym makaronem. Całość posypujemy odrobiną parmezanu. 

Makaron z bakłażanem to świetny pomysł na pyszny, szybki i pełnowartościowy obiad, który nasyci Cię na długi czas, dostarczając porcję zdrowia.