× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Pigwa – doskonała na przeziębienie!

pigwa

Zima to czas, kiedy częściej chorujemy. Dopada nas wysoka temperatura, ból gardła i katar. Kiepskie samopoczucie powoduje, że nie mamy na nic ochoty i najchętniej cały dzień spędzalibyśmy w domu pod kocem. Niestety, natłok obowiązków sprawia, że nie możemy sobie na to pozwolić. Dlatego tak ważne jest to, by w okresie przeziębień wiedzieć, jak skutecznie z nimi walczyć. Na ratunek może przyjść nam pigwa.

Podobna do cytryny

W naszym kraju pigwa nie jest tak popularna jak cytryna, ale warto zwrócić na nią uwagę. Jest ona bogatym źródłem witaminy C, a dodatkowo zawiera sole mineralne. Pigwa jest kwaśna i twarda, dlatego raczej nie spożywa się jej na surowo. Dużo lepiej sprawdzi się do przetworów, na przykład soków czy konfitur lub jako dodatek do herbaty. Obecnie na rynku możemy znaleźć gotowe połączenia herbat z pigwą. Doskonałym przykładem jest napar z Big-Active.pl. Informacje o nim znajdziemy na ich stronie WWW. Warto przy tym wspomnieć, że herbaty tej firmy są pakowane w specjalne biodegradowalne torebeczki. W czasach, gdy powinniśmy szczególnie dbać o ekologię, jest to ogromna zaleta herbat Big-Active.pl.

Właściwości lecznicze

Herbata z pigwą ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Jej regularne spożywanie wzmacnia odporność, a w przypadku przeziębienia pozwala szybciej się z nim uporać. To jednak nie wszystko. W owocach pigwy znajdziemy również magnez oraz żelazo. Jej właściwości docenią także osoby, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Herbata z pigwą przyspiesza bowiem metabolizm i wspomaga pracę układu pokarmowego. Zaleca się także picie tego naparu w przypadku niestrawności czy refluksu.

Herbata z dodatkiem pigwy to także źródło polifenoli. Są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Ich likwidacja spowalnia proces starzenia i zmniejsza prawdopodobieństwo nowotworów.

Warto wspomnieć, że herbatę z pigwą mogą pić także kobiety w ciąży. Dzięki temu zmniejszy się ryzyko przeziębień, a dodatkowo ciężarna dostarczy do swojego organizmu mnóstwo niezbędnych składników odżywczych.