Jak parzyć herbatę z dodatkami?
Herbata czarna, zielona, biała, czerwona, oolong, herbaty ziołowe czy owocowe – wszystkie te napary łączy jedna wspólna cecha: są wspaniałą bazą do urozmaicania przeróżnymi dodatkami. I nie chodzi tylko o miód z cytryną – możliwości jest o wiele więcej! Ale przede wszystkim…
Jak parzyć herbatę z dodatkami?
Jak zaparzyć herbatę? Tu nie wystarczy torebka herbaty i wrząca woda! W dużym skrócie: herbaty czarne, rooibos, pu erh i oolong powinno się parzyć w 95-98 °C, zielone w 60-85 °C, mate w 70-80 °C, a białe 70-80 °C. Bardzo ważny jest też czas parzenia, który zazwyczaj nie powinien przekraczać 3 minut. Szczegółowych informacji szukaj na opakowaniu lub w przewodniku po herbatach – sposób parzenia jest inny dla każdej herbaty! Pamiętaj też, że warto zadbać o to, żeby herbata była wysokiej jakości, najlepiej liściasta, a więc pochodziła z dobrej herbaciarni.
A co z dodatkami? Zasada jest jedna: zawsze dodawaj je po zaparzeniu, nigdy w trakcie! Niektóre z nich, takie jak miód całkowicie tracą swoje właściwości w zbyt wysokiej temperaturze. Inne, takie jak cytryna, mogą wręcz wejść w reakcję z liśćmi, wytwarzając przy tym szkodliwe związki.
Jakie dodatki najlepiej pasują do czarnej herbaty?
Wszystko jest kwestią indywidualnych upodobań, ale do najpopularniejszych suszonych dodatków do jesiennej lub zimowej czarnej herbaty można zaliczyć: cynamon, kardamon, goździki czy anyż. Z tym zestawem świetnie komponuje się plaster cytryny, a osłody dodać mu może miód. Do rozgrzewającej czarnej herbaty idealnie pasuje też starty świeży imbir lub pokrojona w plasterki pomarańcza. Równie rozgrzewająco i jednocześnie kojąco zadziała połączenie czarnej herbaty z miodem i mlekiem. A co z kwiatowymi dodatkami? Na myśl przychodzi nam klasyczny Earl Grey – czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym.
Z czym pić zieloną herbatę?
Najczęściej spotykane są orzeźwiające połączenia zielonej herbaty z miętą, cytryną albo malinami. Te ostatnie możesz zaserwować na przykład w formie mrożonych owoców lub też syropu do herbaty. Rewelacyjne również na zimno!
Co dodać do białej herbaty?
Biała herbata, ze względu na swój delikatny smak i aromat, jest naparem niezwykle „plastycznym”. W zależności od upodobań, możesz pójść w stronę owocową i dorzuć do niej kilka truskawek, plasterków jabłka, albo nawet ananasa i marakui. Zaszalej z marchewką. Pobaw się z bławatkiem albo płatkami róży. Wymyśl własną kompozycję!
Jakie są najbardziej nietypowe dodatki do herbaty?
Indyjska herbata Masala Chai przestała już zadziwiać. Możesz się jej napić w wielu herbaciarniach, kawiarniach i restauracjach, z łatwością też przygotujesz ją w domu. Mniej znana, ale bardzo do niej podobna Karak Chai, herbata pochodząca ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich, również nie jest już dla nas egzotyczna. Najbardziej nietypowymi dodatkami do herbaty, z jakimi możesz spotkać się w różnych częściach świata są: sól, masło, ryż, kasza, soda, sól siarkowa, bazylia czy szafran.
Z jakimi dodatkami nie łączyć herbaty?
Coś takiego jak lista zakazanych dodatków nie istnieje. Ograniczają nas tylko nasze przyzwyczajenia i przekonania, smak i otwartość. Inspiruj się więc, ale nie sugeruj. Mieszaj, próbuj i szukaj. Być może odkryjesz zupełnie nowe, idealne połączenie, po którym świat już na zawsze zapomni o miodzie z cytryną?