× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Żywność funkcjonalna ze stanolami roślinnymi – co to jest i kiedy warto ją stosować?

Kostka masła lub margaryny na talerzyku

Wyniki Twoich badań krwi wykazały podwyższony poziom cholesterolu? Chcesz wprowadzić zmiany do swojej codziennej diety, ale nie wiesz od czego zacząć? Jednym z pierwszych prostych kroków może być włączenie do jadłospisu żywności funkcjonalnej ze stanolami roślinnymi. Dowiedz się, jak działa żywność funkcjonalna i w jaki sposób może ułatwić Ci zadbanie o zdrowie, samopoczucie i poprawę wyników.

Co to jest żywność funkcjonalna?

Żywność funkcjonalna to żywność pochodzenia naturalnego, która poza swoją podstawową funkcją, czyli dostarczaniem składników odżywczych, ma dodatkowe pozytywne właściwości zdrowotne. Zawarte w niej składniki lub substancje bioaktywne wpływają korzystnie na organizm człowieka, poprawiając zdrowie i samopoczucie oraz zmniejszając ryzyko zachorowania..

Przykłady żywności funkcjonalnej to między innymi produkty wzbogacone w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy czy kwas foliowy, a także zawierające przeciwutleniacze, probiotyki i prebiotyki, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i stanole roślinne..

Kiedy warto stosować żywność funkcjonalną?

Żywność funkcjonalna może być stosowana przez osoby zdrowe, które chcą zadbać o siebie i swoje samopoczucie poprzez wprowadzenie do diety składników bioaktywnych. Ponadto, żywność funkcjonalna może być szczególnie korzystna dla osób z określonymi problemami zdrowotnymi, takimi jak np. podwyższone stężenie cholesterolu we krwi.

Dieta na obniżenie cholesterolu. Czym są stanole roślinne?

Zastanawiasz się co jeść na obniżenie cholesterolu? Wybierz produkty zawierające stanole roślinne. To związki pochodzenia naturalnego, które są zaliczane do tej samej grupy związków chemicznych co cholesterol.

Dzięki temu, że stanole swoją budową przypominają cholesterol, blokują jego wchłanianie w jelicie (cienkim) lub z przewodu pokarmowego. Ograniczają jego przedostawanie się do krwiobiegu, a tym samym obniżają stężenie cholesterolu we krwi i zmniejszają jego odkładanie się w naczyniach krwionośnych.

Żywność funkcjonalna – produkty ze stanolami roślinnymi

Stanole roślinne powszechnie występują w produktach roślinnych, jednak w bardzo małych ilościach. Największe ilości tych związków występują w olejach, roślinach strączkowych, sezamie, słoneczniku i innych nasionach. Śladowe ilości można też znaleźć w warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Stanole dostarczane z dietą nie są jednak wystarczające dla skutecznej redukcji cholesterolu, dlatego warto sięgać po specjalnie wzbogaconą żywność funkcjonalną – taką jak produkty Benecol.

Benecol oferuje żywność funkcjonalną zawierającą stanole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu. Jedzenie produktów Benecol to łatwy sposób na włączenie stanoli roślinnych do codziennej diety – możesz sięgnąć po serki twarogowe, napoje jogurtowe czy produkty do smarowania pieczywa.

Efekty zmiany diety możesz zaobserwować w niedługim czasie. W ramach zbilansowanej diety żywność funkcjonalna Benecol pomoże Ci obniżyć cholesterol o około 7-10% już w ciągu 2-3 tygodni – dzięki stanolom roślinnym*.

Włączenie do diety żywności funkcjonalnej to dobry pierwszy krok na drodze do poprawy zdrowia i lepszego samopoczucia.

* Przy dziennym spożyciu od 1,5 g do 2,4 g stanoli roślinnych w ramach zdrowego stylu życia.

Źródła:

Kozłowska-Wojciechowska M., Cybulska B., Narkiewicz K. et al. Stanole roślinne – niedoceniany element diety w profilaktyce i terapii chorób układu krążenia na tle miażdżycy. Online: https://core.ac.uk/download/pdf/268452868.pdf. Dostęp: 05.04.2023.

Jak działa Benecol. Krótkie wyjaśnienie czym są stanole Online: https://benecol.pl/jak-dziala-benecol/. Dostęp: 06.04.2023.

Kłosiewicz-Latoszek L. Czy warto obniżać poziom cholesterolu. Online: https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/czy-warto-obnizac-poziom-cholesterolu/. Dostęp: 05.04.2023.