× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Chcesz być piękny i zdrowy – sięgnij po olej rzepakowy!

olej rzepakowy

Tłuszcze zapewniają prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Warto zadbać o to, by w codziennej diecie znalazły się zdrowe tłuszcze zawierające dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonałym przykładem dobrego tłuszczu jest olej rzepakowy. Jest on stosunkowo tani, a jego uniwersalny charakter i niemal idealny skład sprawia, że powinien zagościć w każdym polskim domu.

Co znajduje się w składzie oleju rzepakowego?

W składzie oleju rzepakowego dominuje jednonienasycony kwas tłuszczowy, którym jest kwas oleinowy. Jego ilość jest podobna jak w oliwie z oliwek, dlatego olej rzepakowy znany jest również jako „oliwa północy”. Ponadto olej ten jest cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: linolowego (omega-6) oraz alfa-linolenowego (omega-3). Występują one w korzystnej dla zdrowia proporcji 2:1. Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają na prawidłową pracę mózgu, oczu oraz układu krążenia. Wpływają również na utrzymanie poziomu cholesterolu we krwi na prawidłowym poziomie. Olej rzepakowy wyróżnia również to, że jest w nim stosunkowo niewiele, bo tylko 7% nasyconych kwasów tłuszczowych, których zbyt duża ilość w diecie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Olej ten jest cennym źródłem witamin: E i K oraz prowitaminy A. Jego wyjątkowe właściwości sprawiają, że można go podawać nawet dzieciom od 6 miesiąca życia jako dodatek do zup czy przecierów.

Jak wykorzystać olej rzepakowy w codziennej diecie?

Olej rzepakowy w kuchni może być wykorzystywany na wiele sposobów. Rafinowany olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, więc nie zmienia smaku potraw przygotowywanych z jego użyciem. Jak każdy tłuszcz jest nośnikiem smaku i podkreśla smak dań. Duża odporność na działanie wysokiej temperatury sprawia, że olej rzepakowy do smażenia nadaje się idealnie. Sprawdza się zarówno do smażenia potraw na patelni, jak i do smażenia głębokiego. Można wykorzystywać go również do pieczenia, gotowania oraz jako składnik marynat do mięs, sosów, zup, surówek, sałatek, domowego majonezu, a nawet ciast.

Olej rzepakowy dla urody

Wyjątkowy skład oleju rzepakowego sprawia, że jest on cennym składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych. Zawarte w nim witamina E i prowitamina A wykazują właściwości antyoksydacyjne oraz zapewniają skórze elastyczność, dlatego są pożądane w produktach zapobiegających starzeniu się skóry. Nie bez znaczenia jest fakt, że olej rzepakowy ma neutralny zapach. Z powodzeniem można stosować go jako składnik domowych maseczek do twarzy, masek do włosów, peelingów czy masek do dłoni.

Wiedza o oleju rzepakowym dla każdego

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jak cennym źródłem witamin i kwasów tłuszczowych jest olej rzepakowy. Aby spopularyzować ten wyjątkowy produkt, powstał projekt o nazwie „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Organizatorem akcji jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju oraz Francuskie Stowarzyszenie Producentów Olejów Roślinnych Terres Univia. Program jest współfinansowany przez Unię Europejską. Jego głównym celem jest zwiększenie świadomości konsumentów na temat prozdrowotnych właściwości oleju rzepakowego oraz dostarczenie wiedzy odnośnie tego, w jaki sposób można go wykorzystać w codziennym życiu. Na stronie programu olejrzepakowy.com można poznać historię oleju rzepakowego, porównać jego skład z innymi popularnymi olejami oraz zapoznać się z ciekawymi przepisami, których składnikiem jest „oliwa północy”.