Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Co jeść, aby pozbyć się łupieżu? Jaka dieta na łupież?

łupież

Łupież skóry głowy to nawracający problem, który wielu osobom może spędzać sen z powiek. Ten biały pył, który nosimy na skórze głowy nie jest łatwy do zniwelowania, jednak jego powstawanie jest ściśle związane z niedoborami witamin i bywa sygnałem, że w naszym organizmie czegoś brakuje. Co jeść, aby pozbyć się łupieżu?

Co to jest łupież?

Łupież to schorzenie skóry głowy. Rozróżniamy zasadniczo 3 rodzaje łupieżu – łupież zwykły, który ma formę małych, suchych płatów odchodzących od skóry głowy, łupież tłusty, który jest poważniejszą formą schorzenia, a towarzyszy mu często łojotok, oraz łupież pstry – który występuje także na szyi czy dekolcie, i połączony jest z plamami na skórze. Każdy rodzaj łupieżu związany jest z chorobą skóry głowy, najczęściej wywołaną przez grzybicę. Grzyby, które powodują łupież mają charakter drożdżaków. Jeśli mają one dogodne warunki, rozprzestrzeniają się na skórze, mogąc powodować prawdziwe spustoszenie.

Najczęstszymi przyczynami powstawania łupieżu są brak dbałości o higienę włosów czy skóry głowy, przy dodatkowym częstym noszeniu nakryć głowy (hamują one właściwą wentylację). Ale na łupież może wpływać również niewłaściwa dieta, zmiany hormonalne, stres i zmęczenie organizmu, używki czy narażanie się na częste zmiany temperatur. Innymi słowy – nieodpowiednie traktowanie swojego organizmu.

Jaką dietę stosować na łupież?

Jak w każdym innym przypadku, przyczyną choroby bardzo często jest nieodpowiednia dieta. Diety i porady na temat odżywiania znajdziesz na www.gar.com.pl – warto zainteresować się zdrowym żywieniem nawet, jeśli w naszym organizmie nic się nie dzieje. Odpowiednia profilaktyka to podstawa, aby nie mieć później problemów z różnymi nieprzewidzianymi schorzeniami.

Co w naszej diecie może być przyczyną powstawania łupieżu? Odpowiedź jest prosta – w dużej mierze są to składniki, które wspomagają powstawanie grzybicy. Czyli przede wszystkim cukry proste, takie jak słodycze, napoje słodzone, lub też produkty zbożowe (białe pieczywo, makaron). Odpowiednim środowiskiem do powstawania łupieżu są także zawarte w przetworzonej żywności toksyny, sól i inne chemiczne dodatki. Należy więc unikać parówek, sztucznych kostek rosołowych, chipsów czy innego rodzaju mocno przetworzonej żywności. Toksynom i grzybom sprzyja także niski poziom nawodnienia organizmu.

W diecie, która pomoże nam zachować zdrową skórę głowy, ważne są przede wszystkim witaminy. Należy więc spożywać wszelkie składniki zawierające dużą ilość witaminy A, która działa ochronnie na skórę. Zawiera ją między innymi szpinak, dynia, jarmuż, morele, marchewka czy bataty. Równie ważna jest witamina E – znajdziesz ją w olejach roślinnych, oraz witaminy z grupy B (odpowiadają za elastyczność skóry i zmniejszają skłonności do zmian) – posiadają je produkty zbożowe, jajka i zielone warzywa. Nie należy również zapominać o cynku – znajduje się on między innymi w wątróbce, ostrygach, żółtkach jaj oraz pestkach dyni.

Co jeszcze pomaga na łupież?

Dobra dieta to podstawa w profilaktyce wszelkiego rodzaju schorzeń. Czasami potrzebna jest jednak również terapia zewnętrzna. Na rynku znajdziemy obecnie szeroki wybór różnego rodzaju szamponów przeciwłupieżowych i ampułek. Ponieważ jednak łupież to choroba, warto skonsultować się z lekarzem i wybrać taki preparat, który nie będzie kolejnym kosmetycznym artefaktem, a prawdziwym lekiem. Lekarz dermatolog lub farmaceuta, z pewnością pomoże Ci wybrać odpowiedni specyfik.