Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Dieta wegańska – dlaczego się na nią decydujemy?

dieta wegańska

Żywieniem również żądzą mody i trendy. Jednym z nich jest bardzo popularna obecnie dieta wegańska. Na czym ona polega i co daje naszemu organizmowi? Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Zasady diety wegańskiej

Osobom niezorientowanym w temacie zdarza się mylić dietę wegańską z wegetariańską. Różnica polega na tym, że dieta wegańska jest zdecydowanie bardziej restrykcyjna.

Wegetarianie powstrzymują się jedynie od jedzenia mięsa i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Weganie natomiast nie tylko nie jedzą mięsa i ryb – odrzucają każdy rodzaj pokarmu, który pochodzi od zwierząt. Unikają również jajek, nabiału, a nawet miodu, jako pokarmu wytworzonego przez pszczoły.

Podstawą diety wegańskiej są warzywa. Stosunek spożywanych owoców do warzyw w zbilansowanej diecie wegańskiej, powinien wynosić 1:4. Oczywiście weganie dbają, aby były to różne warzywa i owoce, jak najmniej przetworzone i najlepiej sezonowe.

Warzywa i owoce to podstawa wegańskiej piramidy żywieniowej. Jej kolejnym szczeblem są produkty zbożowe, jako cenne źródło witamin z grupy B, żelaza, cynku i magnezu.

Kolejny szczebel – napoje sporządzane z nasion soi, zbóż, kokosa i orzechów.

Co daje dieta wegańska?

Niezwykle restrykcyjna dieta wegańska wprawdzie zdecydowanie odbiega od naszych zwykłych nawyków żywieniowych, ale wygląda na to, że nie jest niemożliwa do stosowania.

Co więcej – weganie na ogół cieszą się dobrym zdrowiem.

Okazuje się, że rośliny mogą nam dostarczyć wartościowych tłuszczów, białka i łatwo przyswajalnych składników mineralnych. Pokarmy pochodzenia roślinnego są lekkostrawne i zdecydowanie łatwiej jest na będąc na diecie wegańskiej utrzymać właściwą wagę.

Jak przejść na dietę wegańską?

Kiedy już uznamy, że dieta wegańska jest dobrym wyborem, powinniśmy wprowadzać ją stopniowo. Zdecydowanie niezdrowe byłoby wykluczenie wszystkich grup pokarmów pochodzenia zwierzęcego jednego dnia. Powinniśmy stopniowo, mniej więcej co dwa tygodnie eliminować kolejno mięso, ryby, nabiał – aż do całkowitej eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego.