Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Dziczyzna: mięso, które warto spróbować

dziczyzna

Dziczyzna to mięso charakteryzujące się niezwykle szlachetnym smakiem, a także niepowtarzalnym aromatem. Z powodu tego, że jest naprawdę chude, a także pozbawione chemii uważane jest za jedno ze zdrowszych rodzajów mięso. Wiele osób sądzi, że przygotowanie dziczyzny nie należy do łatwych. Tymczasem okazuje się, że wcale nie jest takie skomplikowane.

Przed wiekami to właśnie dziczyzna gościła na naszych stołach. Polowano na sarny, jelenie, dziki, bażanty. Dzisiaj jest to prawdziwy rarytas, a za chociażby kiełbasę z dzika trzeba naprawdę sporo zapłacić.

Wartości odżywcze dziczyzny

Uważa się, że dziczyzna to obecnie najzdrowsze źródło biała. Tłuszczu zawiera prawie co nic. Nie jest to mięso hodowlane, co sprawia, że nie zawiera chemii. Z tego też powodu poleca się je osobom mającym skłonność do reakcji alergicznych. Dziczyzna nie uczula. Zawiera naprawdę niewiele cholesterolu, co sprawia, że mogą ją jeść osoby mające problem z jego prawidłowym poziomem. Dostarcza naprawdę sporych ilości witamin z grupy B, jest również świetnym źródłem żelaza. W stu gramach dziczyzny znajduje się wyłącznie około stu dwudziestu kilokalorii, co sprawia, że jest to jedno z najmniejszych kalorycznych mięs, jakie obecnie możemy kupić.

Rodzaje dziczyzny

Dziczyznę dzieli się na trzy podstawowe rodzaje. Wyróżnia się dziczyznę:

  • grubą – zalicza się do nich wszystkie duże zwierzęta, a więc jelenie, sarny, dziki, daniele;
  • drobną – to między innymi zające.

Ostatnim rodzajem jest dzikie ptactwo, czyli bażanty, przepiórki, kuropatwy, dzikie kaczki.

Mięso z dzika

Jeśli chodzi o dziczyznę, mięso z dzika jest jednym z bardziej popularnych. Charakteryzuje się ciemnoczerwonym kolorem i niezwykle mocnym aromatem. Idealnie nadaje się na gulasz, ale można z niego przygotować również wędlina. Prawdziwym smakołykiem jest kiełbasa z dzika oraz szynka.

Mięso z sarny

Sarnina – bo tak właśnie określa się mięso sarny – jest najbardziej soczyste. Pozbawione jest ścięgien, a jego smak jest lekko słodkawy. Warto wiedzieć, że aromat tego mięsa zmienia się w zależności od pory roku. Wpływ ma również to, co sarna w danym okresie je.

Jak przygotowywać dziczyznę?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że mięso to musi skruszeć. Potrzebuje na to nieco czasu, który jest różny w zależności od rodzaju mięsa. I tak zająć kruszeje przez około pięć dni, a sarna od siedmiu do nawet dwudziestu. Niezbędne jest także odpowiednie zamarynowanie mięsa. Marynatę przygotowuje się z wina, pieprzu, jałowca, czosnku, cząbru, lubczyku. Dodać można do niej również warzywa.

Dziczyzna to prawdziwy rarytas. Na szczęście dzisiaj mięso to bez trudu można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach.