× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Na-odpornosc.pl

Zdrowie i medycyna. Portal z artykułami o zdrowiu.

Jakie właściwości ma miód?

miód

Miód to naturalny produkt spożywczy wykorzystywany od wieków w gastronomii, medycynie i kosmetyce. W 100 gramach miodu znajduje się około 300 kalorii. Miód naturalny zawiera cukry: fruktozę i glukozę, a w mniejszej ilości sacharozę.Jest on ceniony głównie ze względu na walory smakowe oraz właściwości zdrowotne. Warto zastępować słodziki i cukier miodem naturalnym.

Co może leczyć miód?

Miód może być wykorzystywany do leczenia cukrzycy, gdyż diabetycy lepiej przyswajają fruktozę. Miód naturalny zawiera właściwości, które sprawiają, że łatwo może on przeniknąć przez skórę, dostarczając jej glukozę i składników odżywczych. Nasi dziadkowie stosowali okłady z miodu na rany, ponieważ dzięki swoim właściwościom pomaga on w oczyszczaniu ran oraz ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i odnawiające. Miodem okładać można w rany ropiejące i powstałe wskutek oparzeń. Wydzielina ropna może dzięki temu szybciej zostać usunięta, chorobotwórcze drobnoustroje zabite. Miód naturalny chroni również przed powstawaniem pęcherzy i niweluje powstawanie blizn.

Przeciwzapalne działanie miodu

Miód ma zastosowanie w leczeniu chorób układu oddechowego, ponieważ działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Miód jest pomocny w leczeniu chrypki, zapalenia gardła, kaszlu, kataru, podwyższonej temperatury oraz zapalenia zatok. Co więcej, wykazuje on działanie uodparniające i przeciwalergicznie. Spożywanie miodu może pomóc w walce z infekcją, a także stymulować układ odpornościowy organizmu. Działa również oczyszczająco na organizm. Może być stosowany przy chorobie wrzodowej żołądka, w nieżytach żołądka oraz w zapaleniu jelit. Miód ma pozytywny wpływ na schorzenia układu krążenia. Zawarta w miodzie glukoza dostarcza sercu energię, a fruktoza jest magazynowana w wątrobie stanowiąc zapas energetyczny dla organizmu. Spożywanie miodu korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie tętnicze.

Miód a poprawne działanie pęcherza moczowego

Miód ma działanie moczopędnie, dlatego jest wykorzystywany pomocniczo w chorobach układu moczowego, takich jak zapalenie nerek czy pęcherza moczowego. Miód wykazuje działanie uspokajające i poprawia samopoczucie. Stosuje się go pomocniczo w leczeniu nerwic, bezsenności, apatii i wyczerpaniu nerwowym.Dobroczynne właściwości miodu pomagają walczyć z próchnicą. Dzieje się tak, ponieważ paciorkowiec Streptococcus mutans, który odpowiada za rozwój próchnicy, jest hamowany przez nadtlenek wodoru zawarty w miodzie.

Więcej informacji na temat zdrowia znajdziesz na stronie https://etwojfarmaceuta.pl/